Zona Este
Celebració festa de Santa Joana

Barcelona 15 de maig de 2011


Recollida Trobada dels Grups de Catalunya
de la Xarxa Laïcal Companyia de Maria

El passat diumenge 15 de maig, vàrem celebrar al Col·legi Major de Barcelona, la Festivitat de Santa Joana de Lestonnac. Era un dia ben assolellat de primavera i semblava, fins i tot, que també ho volgués celebrar.

A les 10.30h, anàvem arribant monges i laics, des de diferents llocs de la Zona Est: Lleida, Badalona, Mollet, Barcelona; tots amb l’alegria de retrobar-nos en un dia tan especial.

La celebració va començar a les 11.00h amb la presentació de la Maribel Clemente, que ens va recordar que tots “tenim un nom” i era en nom de Sta Joana de Lestonnac, que havíem estat convocats; per recordar les seves actituds, els seus valors i fer present el seu gran projecte, la Companyia de Maria, 400 anys després. Un projecte que ens dóna una identitat i en el qual Santa Joana va tenir sempre com a referent a la Mare de Déu.

Després vàrem fer una pregària contemplativa amb un magnífic power-point, “NUESTROS LUGARES”,  el qual ens va dur a reviure els indrets més significatius de la vida de Sta. Joana : Bordeus, el Castell de Miquel de Montaigne,  Landirás, La Motte, etc. No ens vam perdre cap detall. Tot passava per davant dels nostres ulls com si l’acompanyéssim en l’aventura de la seva vida.

A continuació, tot aprofitant que estàvem en temps Pasqual, la Núria Caum o.d.n. ens va fer una xerrada molt profunda, clara i, en certa manera, novadora, sobre la participació de Maria en el Misteri de la Pasqua i de la Pentecosta. El Projecte de Déu s’inicia amb el “sí” confiat de Maria, amb la Visitació i el Càntic de Maria (Déu s’ha fixat en la seva petitesa i ha fet obres grans); després la maternitat de Maria al llarg de temps va canviant i s’esdevé deixeble del Fill, fins a la creu. És davant la Creu, amb l’apòstol Joan, i després a la Pentecosta, quan la dona que havia rebut l’Esperit a l’Anunciació, el rep ara amb els deixebles: és el moment de la creació de l’Església.

Després vam fer una mica de diàleg compartint allò que més ens havia arribat al cor.

En acabar aquesta part, l’Anna Platard de Quenin i la Maribel Rivas van comentar el nou document de la Xarxa Laïcal.Ens van evocar que som persones cridades a seguir Jesús en la comunitat eclesial, compartint la nostra fe en grups apostòlics.

Sentim molt nostres els símbols de la Companyia de Maria: Flama encesa, donar al mà, mantenir l’amistat entre nosaltres, Maria.

Xarxa Laïcal som homes i dones que volem reflectir l’esperit de Santa Joana de Lestonnac en les nostres relacions quotidianes: de família, treball, amistat... Persones i grups amb el desig de continuar el projecte de Joana de Lestonnac, tot caminant segons l’Evangeli, en un procés de creixement mitjançant la interrelació i la formació. En un compromís lliure personal, però també de grup.

Joana de Lestonnac ens és un exemple de dona creient, dona lluitadora, dona educadora i dona compromesa amb l’Església. Li demanem que no s’apagui mai aquesta Flama i que ens il·lumini el nostre camí.

Vàrem acabar la trobada amb una Eucaristia celebrada per en Joan Esteve, seguida d’un magnífic dinar en el menjador del Col·legi Major, tot sentint que aquell matí de diumenge ben assolellat havia estat realment un matí ben especial.

 
Jornada d'Espiritualitat

Com cada any, a l’ inici de Quaresma, els grups de Xarxa Laïcal Companyia de Maria, ens apleguem per fer una aturada en el nostre caminar quotidià amb aquesta Jornada d’Espiritualitat tot preparant el camí de Pasqua.

Ens vam trobar 16 laics i tres religioses. Per nosaltres va ser un goig dinar i participar de l’Eucaristia amb algunes monges de la comunitat de Mollet.

Va ser un dia tranquil de compartir la nostra fe i de renovar el nostre cor.

Començàrem la diada amb una pregària, preparada pel grup “Gavina” de Barcelona, tot meditant l’evangeli del dia i demanant al Senyor que ens doni força, il·lusió i fermesa a cada pas per caminar amb Ell.

La Maribel Clemente ens va fer memòria que XL tenim un Projecte Comú Apostòlic que diu: som persones cridades i convocades a viure el seguiment del Senyor, en grup, en comunitat i per tant, a compartit la fe amb els altres. El Pla de Formació d’ enguany ens recorda que som Església i que estem invitats a construir-la.

Ens va presentar la reflexió del dia:

“I tot va començar a Galilea...”

La Bona de Jesús, es va anar expandint a través de les comunitats...,

però no va acabar allà.

La Maribel amb un power, ens va fer una introducció recordant alguns trets de Pau de Tars, del seu projecte apostòlic i de les primeres comunitats.

A partir de tres cartes, imaginàries, en les que Pau contesta a preguntes que li podríem fer avui. Vam compartir en grups la nostra reflexió.

De la posada en comú dels diferents grups ens va quedar:

 • Pau no es va rendir mai.
 • Tots podem canviar el nostre cor i la nostra vida.
 • L’important és la persona. Ser persones amb carisma.
 • Fer les coses amb amor, amb pau i amb alegria.
 • És important conèixer les altres cultures i religions.
 • La tolerància i l’obertura amb les altres persones, amb les altres religions han de ser recíproques.
 • El compromís comença amb el teu proper.
 • Tornar a l’Evangeli perquè il·lumini la nostra realitat.
 • Tenir conviccions fortes, amb respecte i tolerància , un món més humà.
 • Construir una societat plural però amb respecte.
 • Hem de tenir en compte als joves.
 • La societat no refusa a la fe sinó a la jerarquia de l’Església.
 • La fe és una vivència, una manera de ser, d’actuar. La fe és un compromís i com a compromís hem d’actuar.
 • Mantenir-nos fidels al manament de Jesús.
 • Xarxa Laïcal ens ajuda a ser més oberts, a parlar de fe amb un grup de companys que tenim inquietuds similars i confiança, i tenim un lligam comú: Sta Joana.
 • Cal parlar i donar a conèixer més X.L.
 • Les nostres actituds han de ser evangeli.

 

Vam compartir el dinar i en acabar l’Anna Saumoy ens va presentar la reflexió de la tarda:

CONSTRUCCIÓ DE LA COMUNITAT COM A PEDRES VIVES

“Afanyem-nos, estimades Filles meves,

i unim les nostres forces per a socórrer l’Església,

tant com puguem”

Fent una evocació de Joana de Lestonnac que ens va ajudar a recollir la reflexió del dia.

Aquest prec dirigit a les seves primeres companyes, segueix essent una crida urgent també per a nosaltres avui.

Després d’entregar-nos unes pautes per meditar, ens va donar a escollir una pedra, amb la qual havíem de pensar una frase, un pensament, que serviria com a  primera lectura de l’Eucaristia.

A mitja tarda en Joan Esteve ens va celebrar l’Eucaristia i a l’ acabar ens vam acomiadar plens de l’Esperit per seguir caminant seguint l’Evangeli i les ensenyances de Sta Joana.

El nostre agraïment a la comunitat de Mollet pel seu acolliment i a tots als qui vàreu participat a al Jornada d’ Espiritualitat.

 
Festa de Sta Joana de Lestonnac

Recollida Trobada dels grups de Catalunya
de Xarxa Laïcal Companyia de Maria

Enguany la Trobada de Grups de la Zona Est de Xarxa Laïcal de la Companyia de Maria l’hem tinguda  a Lleida, en motiu de la festivitat de Santa Joana de Lestonnac.

Hem participat membres del grup Terra Ferma de Lleida, dels tres grups de Barcelona: Gavina, Col·legi Major i Caminoi, i una religiosa referent: Anna Sau  y. La Maribel Clemente i la Lucía Turrientes tenien altres compromisos particulars. Dels grups de Mollet no van poder assistir per motius personals. Vam ser 24. 

Lleida ens va acollir amb senzillesa i entrega, ens va omplir de petits detalls i gestos  i ens va donar la benvinguda amb un petit desdejuni.

Vam seguir amb la pregària “Que portem la festa al cor”, un power de Santa Joana per recordar la seva espiritualitat, i vam cantar la cançó Santa Joana; lletra i música composta pel professor de música del col·legi de Barcelona, en motiu de la celebració dels 400 anys de la Companyia de Maria.

Seguidament vam presentar el Projecte Apostòlic de la Xarxa Laïcal, Companyia de Maria, amb un power on es manifestava: quan va néixer Xarxa Laïcal, qui la formem, les diferents etapes del camí que ha anat seguint, les Trobades de Moderadors i la Trobada Internacional a Bordeus, la participació de 4 laics al Capítol General de Roma, l’anhel de continuar l’Espiritualitat de la Companyia de Maria i de “ No deixis apagar mai la flama, que jo he encès en el teu cor...”

Vam prosseguir en la formació de tres grups per aprofundir i fer-nos nostre el Projecte.

Com totes les trobades que hem tingut a Lleida, el Grup Terra Ferma ens ha brindat una visita cultural. Aquest any hem visitat el Museu Diocesà de Lleida. Museu amb molta documentació i amb un estil molt modern.
Se’ns va fer tard i vam tornar a l’escola a compartir el dinar.

SÍNTESIS DEL TREBALL DELS DIFERENTS GRUPS

Més tard, després de compartir l’amistat, tots junts, al voltant de la taula, vam fer la recollida de la reflexió feta en grup i de l’ encontre.

 • Les trobades ens ajuden a enriquir-nos amb el compartir,  a fer Xarxa i a continuar caminant tots junts.
 • El més important de la Xarxa Laïcal són els grups, la convivència, les trobades de zona, tan les de espiritualitat com les més lúdiques.
 • És una experiència de compartir la teva fe amb persones de diferents edats i això és un enriquiment.
 • Tots ens sentim Companyia de Maria. Laics i religioses compartim un mateix esperit encara que portem vides diferents.
 • La convivència entre religioses i laics fa que ens anem coneixent, ens anem obrint tots i ens aporta riquesa els uns i els altres.
 • L’any vinent pot ser un bon moment per fer una trobada de tots els grups de la Xarxa Laïcals i amb les comunitats de les religioses.
 • La Xarxa és convivència i el nostre caminar ens omple.
 • Alguns grups es van ampliant i aquest fet ens engresca a continuar.
 • Donem gràcies a Déu per viure un dia tan ple d’afecte entre nosaltres. El Senyor ens manifesta el seu Amor en aquestes trobades.
 • Hem fet un grup gran, entre nosaltres hi ha estimació. Tant de bo animem a altres membres de Xarxa.
 • Continuarem reflexionant el Projecte Apostòlic de la Xarxa Laïcal en cada grup.

Va ser un dia ple d'amistat, de germanor, d'alegria, de convivència, d'espiritualitat, ple de " Flama encesa i de donar la Mà ", com Sta. Joana. Ens sentim tots Companyia de Maria.
Vam tornar a casa plens d'Amor per seguir caminant.

 
<< Inicio < Prev 1 2 3 4 5 Próximo > Fin >>

Página 5 de 5